Afvalwaterzuivering wordt energie- en grondstoffenfabriek

Op de zuivering in Amersfoort heeft Waterschap Vallei en Veluwe op 17 juni zijn nieuwe Energie- en Grondstoffenfabriek geopend. Het is de eerste fabriek in Europa die uit afvalwater kunstmest produceert dat direct klaar is voor gebruik.

Voor de opening was een groot aantal bezoekers uit binnen- en buitenland naar Amersfoort gekomen. Samen met dijkgraaf Tanja Klip-Martin, heemraad Bert van Vreeswijk en andere bestuurders werd de fabriek symbolisch geopend. Onder leiding van miss Green, stampten de gasten bloemen de grond uit, waar zojuist kunstmestkorrels uit de fabriek waren uitgestrooid. “Kom op mensen, nog wat meer energie!”, moedigde miss Green aan.

Afvalwater is de olie van de 21e eeuw

“Deze fabriek laat zien hoe wij onze rol als waterschap in de toekomst zien”, aldus dijkgraaf Tanja Klip-Martin. Een toekomst volgens de circulaire economie, waarin zuiveringen leveranciers worden van energie en grondstoffen. “Afvalwater is de olie van de 21e eeuw”, voorspelt ze. Naast grondstoffen haalt het waterschap ook energie uit afvalslib. Vorig jaar opende het waterschap al een soortgelijke fabriek in Apeldoorn. Samen produceren deze twee fabrieken nu al 80 procent van alle energie die het waterschap nodig heeft, om in 2020 energieneutraal te zijn.

Kunstmest

Aardappelen doen het goed op de kunstmest uit afvalwater. Maar ook suikerbieten, tomaten en gras. De kunstmestkorrels die in Amersfoort uit de fabriek komen, zijn direct bruikbaar in de landbouw. Ze zijn gemaakt van fosfaat, gewonnen uit het afvalwater van de zuivering. Fosfaat is als grondstof van levensbelang voor alles wat groeit en bloeit, maar wordt wereldwijd schaarser.

Andere kijk op afval

Dijkgraaf Klip-Martin pleit voor een aanpassing in de nationale en Europese regelgeving, waardoor het makkelijker wordt om grondstoffen ook op de markt te brengen. ”Nu kunnen potentiële producten meestal nog niet worden gebruikt, omdat ze afkomstig zijn uit afvalwater en daarom het stempel ‘afval’ hebben.” De kunstmest uit de fabriek in Amersfoort is een uitzondering en mag al wel worden verhandeld. Het waterschap heeft hiervoor een tienjarig contract afgesloten met de Canadese firma Ostara.

Lef en ambitie nodig

Om een stap verder te zetten naar de circulaire economie, hebben we bovendien ‘Willie Wortels’ nodig, pioniers die hun nek durven uitsteken en nieuwe wegen inslaan, stelt de dijkgraaf. Zo iemand is Marius Smit, de eerste plasticvisser van de wereld. In Amersfoort vertelt hij zijn persoonlijke verhaal, over wat hij meemaakte sinds hij in 2011 zijn bedrijf The Plastic Whale oprichtte. En over de hobbels die hij onderweg tegenkwam. Hij begon zijn onderneming zonder middelen, maar wel met lef en ambitie. Door slim gebruik te maken van sociale media, wist hij zijn initiatief te ontwikkelen tot een project waaraan duizenden mensen bijdragen. Hij bouwt boten van ge-upcycled plastic en neemt mensen mee plastic vissen. Inmiddels heeft hij alweer een volgend project: skateboards gemaakt van plastic frisdrankdoppen, aan de man gebracht in de ‘Mobiele Board Bakkerij’. “Als je met de juiste mensen aan de juiste dingen werkt, kun je ver komen”, heeft Smit gemerkt.

Schoon water

Namens de firma Ostara stond Robert F. Kennedy jr. op het podium. Hij is groot voorvechter van schoon water en lanceerde de Waterkeeper Alliance, een organisatie die inmiddels over de hele wereld actief voor duurzaam waterbeheer. De organisatie ondersteunt onder meer vissers op de Hudson-rivier, die jagen op vervuiling. “Het milieu, dat is hun eigen achtertuin.” Kennedy ontdekte hij dat je uit het afvalslib grondstoffen als fosfaat kunt terugwinnen. Via hetzelfde groene investeringsfonds dat Elon Musk op weg hielp, kwam hij uit bij het Canadese bedrijf Ostara, het bedrijf dat de technologie uitdacht om het fosfaat tot effectieve kunstmest te bewerken. En vervolgens bij Waterschap Vallei en Veluwe, dat fosfaat en stikstof kan leveren. Kennedy: “Wat goed is voor duurzaamheid, is meestal ook goed voor de economie.” En een afvalwaterzuivering, dat noemen we natuurlijk een grondstoffenfabriek!


Foto: fotostudio7

Openingshandeling struviet uitstrooien. Foto: Fotostudio7

Foto: Fotostudio7

Energie dankzij Miss Green. Foto: Fotostudio7

Foto: fotostudio7

Alle aanwezigen hebben een groen hart, zo laat Miss Green zien.

Impressiefilms van de opening

Vathorsttv
Struviet lied

Stuvietlied van Tante Theater: https://vimeo.com/171280283