Geplande oplevering voorjaar 2016

Omzetpunt Amersfoort zal later worden opgeleverd dan aanvankelijk was gepland. De vertraging van de bouw van de energie- en grondstoffenfabriek op de rioolwaterzuivering van Amersfoort is veroorzaakt door financiële problemen bij het Duitse moederbedrijf van hoofdaannemer SH+E Group uit Barneveld. De oplevering staat nu gepland voor begin 2016.

"De nieuwe conceptplanning geeft aan dat de eindoplevering van het project in plaats van 1 september 2015 op 18 maart 2016 zal plaatsvinden", meldt heemraad Bert van Vreeswijk in september 2014 in een notitie voor het algemeen bestuur van het waterschap.

Direct stappen ondernomen

De SH+E Group, die de fabriek heeft ontworpen, had van het waterschap ook de opdracht gekregen voor de realisering en het meerjarig onderhoud van Omzetpunt Amersfoort. In februari dit jaar liet SH+E het schap weten dat het moederbedrijf in Duitsland, Hager & Elsässer, onder curatele was geplaatst. Het waterschap besloot toen de bouw van de energiefabriek tijdelijk stop te zetten. Er werden direct stappen ondernomen om de rechten van het schap veilig te stellen en de schade via bankgarantie te verhalen.

Snelle doorstart

Op grond van informatie van SH+E Nederland, dat zelf niet in surseance van betaling verkeerde, ging het waterschap uit van een snelle doorstart van Hager & Elsässer. Dat bleek inderdaad het geval. Van Vreeswijk: "Het alternatief was een nieuwe aanbesteding geweest, waarbij het tot nu toe gemaakte ontwerp niet bruikbaar zou zijn. Naast de extra kosten en risico’s van die tweede aanbesteding zou dit een vertraging hebben gegeven van minimaal één jaar."

Eliquo Water + Energy

SH+E Nederland gaat verder onder de naam Eliquo Water + Energy. Het bedrijf heeft de bouw van de Amersfoortse energiefabriek inmiddels weer opgestart, aldus Van Vreeswijk. Eliquo, dat in Barneveld gevestigd blijft, is ook betrokken bij soortgelijke projecten in Hengelo, Enschede, Emmen, Tilburg en Amsterdam-West.